diumenge, 17 de gener del 2016

El Panteó de París

Ainhoa Miró

Panteó de parís (Soufflot):



Fitxa Artística:

Títol de l’obra: El Panteó de París

Autor: Jacques-Germain Soufflot va ser un arquitecte francès autor del Panteó de París, abans conegut com a església de santa Genoveva. Va nèixer a Irancy el 22 de juliol de 1713 i va morir a París el 29 d’agost de 1780. Soufflot va comptar amb l'ajuda de dos enginyers, Emiland Gauthey i Jean-Baptiste Rondelet que es van encarregar de la finalització del monument després de la mort de l'arquitecte en 1780. El monument va comptar amb tot un seguit d'estudis de càlcul matemàtics previs per avaluar la resistència dels materials. Finalment, el panteó, es va classificar com un edifici neoclàssic, pel període en què es va iniciar la seva construcció i pel vocabulari d'arquitectura clàssica que utilitza (columnes, entaulament, frontó, etc.) amb un interès predeterminat en tornar a l'antiga simplicitat en reacció a l'estil barroc del període anterior.

Anys: Entre el anys 1764-1790

Tipus d’obra: Temple

Dimensions: 110 metres de llarg, 84 d’ample i d’alçada 83 metres, fins a la zona més elevada de la cúpula.

Ubicació: Cor del barri llatí de la ciutat de París, situat a la montanya de Santa Genoveva.

Corrent al que pertany: Neoclacississme.

Descripció: La façana està decorada per un pòrtic de columnes corínties coronades per un frontó triangular realitzat per D'Angers, representant una al·legoria a la glòria dels grans homes, on es reconeix a Voltaire, Rousseau i Bonaparte, entre altres. L'interior de la nau està adornat de baix relleus i pintures on es barregen elements religiosos i republicans. Al centre oscil·la el pèndol de Foucault, experiència científica portada endavant per Léon Foucault el 1851. Unes escales porten a la cripta, on es conserven les restes de 73 personalitats. El Panteó va ser dissenyat amb la intenció de combinar la senzillesa de l'arquitectura gòtica amb la majestuositat de l'arquitectura grega.

Característiques del neoclacississme que es veuen en aquesta imatge:

- L'estructura de l'edifici és en forma de creu grega amb quatre potes curtes, iguals en longitud i amplada.

- La cúpula consisteix en un cercle de columnes que suporten la part posterior i que imita la catedral de Saint Paul a Londres. L'estructura de la cúpula, per la seva magnitud, es troba reforçada amb una malla de ferro.

- També es veu l’estil neoclàssic en les columnes, l’entaulament, el frontó…

Relaciono el temple amb aquesta imatge:

He relacinoat el Panteó de París amb una creu perquè és religiosa. I el Panteó és religiós perquè dintre d’ell, pujant unes escales que porten a la cripta, es conserven les restes de 73 personalitats. Entre les més reconegudes o destacades podem citar Mirabeau, Voltaire, Paul Marat, Emile Zola, Pierre i Marie Curie, Soufflot (el primer arquitecte), Louis Braille, Jean Moulin, Víctor Hugo, i l'últim a ingressar, Alexandre Dumas, en 2002..






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada