dijous, 21 de gener del 2016

Vagó de Tercera

Sergi Salmon
4b
Vagó de Tercera (Daumier)


FITXA ARTÍSTICA:

Títol de l'obraVagó de Tercera

Autor: Daumier
Anys: Entre los años 1862 y 1864 
Tipus d'obraOli sobre llenç
Dimensions65,5 x 90 cm

 Ubicació Museo metropolita d’art

Corrent al que pertanyRealisme francès

DescripcióL'obra més famosa de Daumier protagonitzada pel poble que es trasllada a la gran ciutat. En primer pla apareix una família presidida per l'anciana que porta una cistella; una jove mare alletant el seu plançó i un nen que dorm recolzat en la seva àvia completen el grup familiar que se situa enfront de l'espectador, com si aquest viatgés al seient contigu. Després el grup, una massa heterogènia en la qual abunden les chisteras - barret típic dels burgesos - i alguna dona jove. Podria ser aquesta una al·lusió a la prostitució, tan habitual en aquells anys de la Revolució Industrial, quan les joves dels voltants de París abandonaven les seves cases esperant trobar un treball honest i rendible que després no existia, desembocant en el món del prostíbul. Cadascuna de les figures està individualitzada, destacant els seus gestos i expressions, entre els quals abunden la tristesa i l'avorriment. Podem apreciar amb claredat la manera de treballar de Daumier; després preparar l'obra amb dibuixos previs, realitzava la composició definitiva en aquarel·la per traslladar més tard al llenç el resultat amb l'ajuda del sistema de quadrícula que advertim perfectament en primer pla. Les figures tenen els seus contorns molt delimitats per una línia negra, procedint més tard a diluir-la amb pinzellades denses d'altres tonalitats. La llum emprada recorda a Rembrandt mentre que en el color ha una estreta relació amb el món Barroc que tant admirava el mestre. Però el tema és totalment contemporani, adherint-se al Realisme que defensava Courbet l'únic objectiu era l'observació directa del natural, copiant els costums i usos de la societat per millorar-la

Características de la pintura:

1.    Aquesta obra reivindica la dura vida de las classes populars en las grans ciutats, també ens vol mostrar la diferencia entre la classe treballadora i la més alta.
2.    En la obra Daumier juga amb la llum, la expressivitat i amb las línies del contorn.
3.    El vagó de la tercera classe, es caracteritza per un patetisme assolit amb masses fosques i contrastos de colors freds i càlids.

 Relaciono la pintura amb aquesta imatge:

Imagen


Relaciono al quadre amb un tren ple de gent per que al final de el quadre es beuen moltes persones i això em fa pensar en un tren ple de gent.

http://www.artehistoria.com/v2/obras/4176.htm


Pàgines d’interès:

https://sabiosenaccion.wordpress.com/2012/04/28/honore-daumier-el-vagon-de-tercera/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada